Günümüzde birçok hastalığın tedavisinde farklı yöntemler uygulanmaktadır. Başarılı ve popüler yöntemlerden biri de tıbbi hacamat olarak karşımıza çıkar. Geleneksel yöntemlerden biri haline gelen bu tedavi ile çoğu hastalıktan kurtulabilirsiniz.
Tıbbi hacamat yöntemleri arasında kupa terapisi de yer alır. Kupa çekme anlamına da gelen cupping terapisi, çok eski zamandan bu yana kullanılmaktadır. Alternatif terapi yöntemi olan kupa ile dokulara giren ve yine dokulardan çıkan sıvı miktarının artırılması sağlanır. Bu sayede kişide psikolojik bir şekilde rahatlama etkisi yaratır. Stresi ve stresin ortaya çıkardığı etkileri ortadan kaldırmak için bu yöntem tercih edilir.
Ümraniye hacamat yöntemleri açısından oldukça gelişmiş bir bölgedir. Son dönemlerden en çok kullanılan hacamat yöntemi, sülük tedavisidir. Hastalıkları tedavi etme özelliği bulunan sülükler, usulüne uygun olarak kullanılmalıdır. Aksi takdirde istenen tedaviyi sağlamadığı gibi farklı olumsuzluklar ortaya çıkarabilir. Bu nedenle sülük tedavisi konusunda uzmanlaşmış olan kişilerden yardım alınmalıdır.
Sülük Tedavisi Nedir?
Sülüğün birçok farklı türü bulunmaktadır. Ancak bu türler arasında tedavi için kullanılan sülükler, Hirudo Verbana ile Hirudo Medicinalistir. Bu sülüklere bu nedenle tıbbi sülükler denir. Göl, ırmak ve nehir kenarlarında yaşayan sülükler, eski zamanlardan bu yana temizlenerek tedavi amacı ile kullanılmaktadır.
İnsanların vücutlarına yapıştırılan sülükler, 105 ayrı bioaktif madde ile enzim salgılamaktadır. Salgılanan bu maddeler de kanı sulandırarak kan dolaşımını hızlandırır. Bu sayede damarlarda görülen tıkanıklıklar giderilir ve iltihaplanma durarak zararlı mikroorganizmaların üremesi engellenmiş olur.
3 – 6 ay arasında bir beslenen sülükler insan vücudundan emmiş oldukları kanı, mikropları ile beraber hazmetmektedir. Bu nedenle kullanan kişiye hastalık bulaştırma gibi bir durum söz konusu değildir. Birçok sağlık sorunu için kullanılan sülükler, kullanılacak olan alanda doğru yeri ısırmak için cildi tararlar.
Yapılan inceleme sonrasında doğru yeri ısıran sülükler, o alandaki kan dolaşımını hızlandırarak vücuttaki pis kanın dışarıya atılmasını sağlar. Bu esnada ortaya çıkan kanı emer ve depolar. O anda kendi vücutlarının ağırlığının 10 katı kadar kan emebilen sülükler, kendi ürettikleri salgıyı kişinin vücuduna vermektedir. Bu salgının bir kısmı kanın pıhtılaşmasını engeller. Ağrı kesici özelliği bulunduğu için kişide rahatlama sağlar.
Sülük Tedavisi Hangi Hastalıklarda Uygulanır?
Birçok hastalıktan kurtulmak amacı ile sülük tedavisi uygulanmaktadır. Sülüğün anti bakteriyel, yüksek tansiyon azaltıcı, iltihap azaltıcı, kas gevşetici ve sinir hücrelerini yenileyici etkisi vardır. Bu etkileri sayesinde hemoroid, varis, damar tıkanıklıkları, egzama, iskelet hastalıkları, sedef hastalığı gibi birçok sorun için kullanılmaktadır.
Sülük tedavisinin uygulanması konusunda çok dikkat edilmelidir. Bu nedenle işin ehli olan tıbbi hacamat kliniklerinden yardım alınabilir. Anemi yani kansızlık sorunu yaşayan kişilerde kesinlikle uygulanmamalı ya da kontrollü bir şekilde uygulanmalıdır. Ayrıca kan sulandırıcı ilaç kullanan kişilerin de sülük tedavisinden kaçınması gerekir.
Sülük tedavisinde kullanılan sülükler göz kapağı çevresi, ayak tabanı, avuç içi, çene altı, boyun, kasık ve koltuk altı gibi bölgeler dışında her alana uygulanabilir. İdeal bir sülük tedavisi için kişinin 2 – 3 saat aç olması istenir. Ayrıca bu tedaviden birkaç gün önce süt ve et gibi protein ürünlerinin alınmaması gerekir.
Vücuda koyulan sülükler, doğru yeri bulduklarında emme işlemine başlarlar. Bu esnada vücut kanlı bir şekilde gözükür. İşlem sonrasında da bu kanama devam edeceği için uygulama yapılan alan pamukla kapatılır. Kanın akması ise 24 saat sürebilmektedir.