Yüzyıllardan bu yana uygulanan sülük tedavisi birçok hastalığı iyileştirmek için kullanılmaktadır. Özellikle toplardamar ve atardamarlarda meydana gelen tıkanıklıklar ve dolaşım sistemine ait hastalıklarda hızlı ve başarılı bir etki veren bu tedavi, konu hakkında bilgi sahibi kimseler tarafından yapıldığında olumlu sonuçlar sunar.
Sülük Tedavisi Nedir?
Sülük tedavisinde sülüğün yapıştırıldığı yerden vücuttaki kirli kanın atılması söz konusu olduğu gibi aynı zamanda bu canlıların sahip olduğu yararlı bir salgının vücuda verilmesi sağlanmaktadır. Bu salgıda hirudin ve canin adı verilen bazı maddeler vardır. Hirudin ve canin maddeleri kan üzerinde iyileştirici etkiler sağlamaktadır. Buna göre antiagregan yani kanın pıhtılaşmasının engellenmesi, analjezik-antiromatizmal etkiler ile vücuttaki ağrıların kesilmesi, antihipertansif özellikler ile tansiyonun dengelenmesi mümkün olabilmektedir. Sülüğün salgısında bulunan maddeler aynı zamanda antibakteriyel ve aktioksidandır.
Kanda bulunan virüs ve bakterilerin aynı zamanda vücuttaki toksinlerin yok edilmesini, atılmasını sağlamaktadır. Hirudin ve canin maddelerinin immun modülatör özelliği de bulunmaktadır. Bu özelliğe göre vücudun bağışıklık sistemi güçlendirilmiş olacaktır. Yaşanan birçok hastalık bağışıklık sisteminin güçsüz olmasından kaynaklanır. Bu nedenle bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi, vücudun çeşitli hastalıklarla mücadelesini etkin kılmaktadır.
Sülük tedavisinin bir diğer etkisi de anksiyolitik yani stres giderici özelliğidir. İnsanın stresli olması da bazı hastalıkları tetiklemekte, özellikle bazı tür baş ağrıları, kas ve kemik ağrılarını ortaya çıkarmaktadır. Tamamen tıbbi sülük tedavisi tüm bu rahatsızlıkların giderilmesi için kullanılan bir iyileştirme yöntemidir.
Sülük Tedavisi Nasıl Uygulanmalıdır?
Sülük tedavisi profesyonel bir uygulamadır. Bu uygulama yapılırken bilinçsiz ve dikkatsizce yapılması, fayda yerine zarar getirebilmektedir. Tedavi öncesinde antibiyotik tedavisi uygulanmasına ihtiyaç duyulmaktadır. Antibiyotik profilaksisi olarak adlandırılan bu tedavi, önleyici bir niteliğe sahiptir. Sülük uygulamasından sonra yaraların çabuk iyileşmesine ve enfeksiyon riskine karşı bir önlem amacı taşımaktadır.
Uygulamada kullanılan sülükler, başka hastalarda kesinlikle kullanılmamalıdır. Sülüklerin farklı hastalarda kullanılması, bazı enfeksiyonların taşınmasına neden olmaktadır. Ayrıca birkaç kez kullanılan bir sülük, aynı etkiyi sağlamayacaktır.
Sülük tedavisi uygulanan bölgede kan emen sülük, bir süre sonra kendiliğinden düşecektir. Bu bölgede bir süre kanama olması gayet normaldir. Eğer tedavi yapılan bölge atardamar ise, bu bölgedeki kanamanın kesilmesi için bir süre yaranın üzerine bastırarak kanamanın durmasını beklemek yeterli olacaktır. Kanama yavaşlayan bir seyirde bir süre devam edebilir. Uygulamadan birkaç saat sonra kanama tamamen kesilerek, cilt normal haline dönmektedir.
Sülük Tedavisi Hangi Hastalıklarda Uygulanır?
Günümüzde modern tıbbın da desteklediği doğal tedaviler arasında yer alan sülük tedavisi, özellikle çeşitli damar rahatsızlıklarında kullanılır. Atardamar ve toplardamar gibi hayati önem taşıyan damarlarda meydana gelen tıkanıklıklarda güvenle kullanılabildiği gibi kılcal damarlarda oluşan varis gibi sorunlarda da etkilidir. Sülüğün salgıladığı hirudin maddesinin etkileriyle, tansiyon tedavisinde de tercih edilmektedir. Ayrıca yumuşak doku romatizması ve iltihaplı romatizmalarda da uygulanan sülük tedavisi, halk arasında göz tansiyonu olarak adlandırılan glokom ve buna bağlı olarak ortaya çıkabilen görme problemlerinde de etkili sonuçlar sunmaktadır.
Sülük tedavisi bazı cilt hastalıklarında da başarılı bir tedavi yöntemidir. Özellikle sedef gibi kalıcı cilt sorunlarında ve egzamada iyileştirici özelliklere sahiptir. Tüm bu özellikleriyle uzmanlar tarafından yılda bir kez sülük tedavisi önerilmektedir.