Kas Spazmı Ve Tedavi Şekilleri
Günlük hayatımızda kas spazmı, yaralanma, ani hareket, ısınmadan spora başlama ve zorlama gibi durumlarda meydana gelmektedir. Kramp ve kilitlenme gibi isimlerle anılan bu rahatsızlık, kasların harekete hazır olmadığı zamanlarda ani hareket işlemleri sonucunda ortaya çıkmaktadır. Kulunç veya spazm olarak tarif edilen bu rahatsızlıklar, sırtın üst bölgesinde sıklıkla ortaya çıkmaktadır. Sırt kuluncu, ani hareket ile kendini göstermektedir. Soğuk havanın kılcal damarları dondurması ile birlikte kan akışının durması, beraberinde spazma neden olmaktadır. Doğal tedaviler kategorisinde kaslarla ilgili rahatsızlıklar tedavi edilebilmektedir.
Kas Spazmı
Kaslar ısınınca, Protein laktikasit kas dokusunda toplanmasını sağlar. Beyinden gelen ani kararlarla kaslar ısınmadan hareket edince yeterince protein, laktikasit ve diğer vitaminleri toplayamaz. Bu durumda kas tutulması meydana gelir. Bu durumda sktikrin salgılayan sinirler kas tutulmasına neden olur. Spazmın oluşumunda soğuk hava da etkilidir. Özellikle romatizması olanlar için soğuk hava ciddi ağrılara neden olur. Spora başlamadan önce ısınma hareketleri yapmayan birçok sporcuda zorlanma nedeni ile kas yırtılması meydana gelmektedir. Aynı şekilde düşme ve yaralanmalar da hareket kısıtlılığı meydana getiren kas tutulmalarına neden olmaktadır. Kalsiyum eksikliği de kramplara neden olabilmektedir. Aşırı spor yapanlarda baldırlarda ve arka ayak kaslarında krampa neden olur. Kaslar kilitlenir ve kişiye büyük acı verir. Tıbbi hacamat, bu kategoride tedavi edici özelliklere sahiptir.
Spazm Neden Meydana Gelir?
- Su eksikliğinin meydana gelmesi spazmın nedenlerinden biridir. Ayrıca Elektrolit eksikliği de bu kategoride spazma neden olur. İnsan vücudunun her zaman belli bir su ihtiyacı vardır. Bu su ihtiyacı için düzenli su alması gerekir.
- Sinirsel hastalıklar ve kas hastalıkları kas tutulmalarına ve spazma neden olmaktadır.
- Kimyasal maddeler, kas yapısını ve kanın yapısını bozduğu için spazma neden olur. Özellikle doğal olmayan ve kimyasal maddelerle korunan yiyecekler kas yapısını ve kan yapısını bozmaktadır.
- Krampa neden olan MS ve benzeri hastalıklar da bu rahatsızlığa neden olmaktadır.
- Aşırı yorucu işlerle meşgul olmak,
- Yüksek sıcaklık, soğuk ayazlı hava ve nemli hava,
- Kan kaybının meydana gelmesi,
- Alkol, uyuşturucu ve benzeri kötü alışkanlıkların terk edilmemesi kas tutulmalarına neden olmaktadır.
Spazm Tedavi Şekilleri
Bu kategoride tercih edilen tedavi şekilleri farklı özelliklere sahiptir. Soğuk havanın neden olduğu spazmlarda sıcak su uygulaması tedavi edicidir. Kılcal damarların soğuktan donması ile birlikte o bölgede ağrı başlar. Sıcak su torbası ile bu bölgedeki kanın akışkanlığı artırılır ve sonuçta ağrı gider. Süt, yoğurt ve peynir tüketimi artırılmalıdır. Naturel süt, yoğurt ve peynir, kahvaltıda eksik edilmemelidir. Muz, soya, buğday, kayısı ve domates gibi potasyum yüklü gıdalar tüketilmelidir. Günlük 2-3 litre su tüketilmelidir. Su eksikliği spazmı artırır. Bütün spor müsabakalarından önce ısınma hareketi yapılmalıdır.
İlk aşamada yavaş hareketler yapılmalıdır. Hacamat, kas ağrıları ve spazm gibi kategorilerde tedavi edici özelliğe sahiptir. Peygamberimiz (sav)’den bu yana binlerce yıldır dünyaya şifa dağıtan kan alma yöntemi, kas tedavisinde oldukça etkilidir. Osmanlı ile dünyaya yayılan 20 y.y başlarında ilaç sektörünün yayılması ile unutulan hacamatla tedavi yöntemi, günümüzde yeniden keşfedildi.
Hiçbir yan etkisi olmayan hacamat ile hastalık tedavisi yöntemi tıbben faydası kanıtlanmış güvenilir bir yöntemdir. Tutulmaya veya spazma neden olan damarları ve kas sistemini rahatlatan bu tedavi şekli, aynı zamanda ağrı kesici özelliklere de sahiptir. Ağrı kesici özelliklere sahip olan bu yöntemde işinde uzman haccamların ve haccamelerin tercih edilmesi gerekir.